TRNAVA. Spolu štyridsať predajných stánkov s rozmermi dva krát tri metre vznikne po rozsiahlej rekonštrukcii budovy bývalej diskotéky na trnavskom Zelenom kríčku. Určené budú farmárom a predajcom, ktorí pestujú, chovajú a ponúkajú poctivé domáce produkty.
Trnavskú tržnicu, ako priestor nazvali jeho tvorcovia, plánujú otvoriť asi v polovici decembra. Prístupná bude od pondelka do soboty od 6. hodiny ráno do 20. hodiny večer, nedeľný predaj zrejme pribudne podľa záujmu kupujúcich.
Za projektom Farmárskej Tržnice v Trnave stojí tím mladých ľudí na čele s Vanesou Kováčovou a Patrikom Zatkom, ktorí sa aj týmto spôsobom vrátili do detstva.
„Obaja sme vyrastali na dedine, na jar rýľovali záhrady, cez leto polievali a začínali zbierať úrodu, na jeseň zavárali, mixovali, uskladňovali. Inšpiráciou nám boli práve tieto naše skúsenosti. Povedali sme si, že sa pozrieme po okolí, či sú tu ľudia, ktorí niečo pestujú, chovajú a vyrábajú poctivo tak, ako naše staré mamičky,“ hovorí Vanesa.
Ako mladým ľuďom, ktorí sa snažia žiť zdravým a aktívnym životným štýlom, im v meste tiež chýbali potraviny, dopestované bez agresívnych chemických prostriedkov a s obsahom vitamínov a nutričných hodnôt, aké majú byť.
Záujem ich prekvapil
Pred tým, ako sa do projektu pustili, si Vanesa s Patrikom overili, či by bol o farmársku tržnicu záujem.
„Dali sme vypracovať prieskum a oslovili sme ľudí z okolia, čo si o tejto myšlienke myslia. Takmer jednohlasne s návrhom súhlasili,“ teší sa Vanesa.
Príjemne prekvapení zostali aj zo záujmu farmárov, ktorých sa našlo dosť.
„Naše podnebné pásmo nám umožňuje naozaj zdravo farmárčiť, tak bolo rozhodnuté. Predajcov je už teraz potvrdených viacero, milo nás prekvapil ich veľký záujem o trhové miesta,“ dodáva Vanesa.
Žiadna „čína“
Projekt Trnavskej tržnice žije aj na sociálnych sieťach. Za pár týždňov existencie jeho Facebookovej stránky si našiel viac ako dvetisíc fanúšikov, ktorí sa dožadujú lokálnych produktov.
„Chcem tam vidieť vajcia od sliepok, ktoré nepoznajú klietku a majú výbeh po tráve, chcem tam párky z mäsa a nie z múky, chcem tam kuracie prsia, ktoré nebudú modrasté, ale budú krásne žltkasté, chcem mäso, ktoré sa na panvici nescvrkne do tretinovej veľkosti, chcem rajčiny, ktoré voňajú ako z mojej záhradky,“ píše Peťo.
Podobné požiadavky majú aj ďalší fanúšikovia, ktorí sa boja najmä predajcov lacného textilu a podvodníkov, ktorí nakúpia zeleninu vo veľkosklade a vydávajú ju za svoju.
Podľa Vanesy Kováčovej však niečo podobné určite nehrozí. „Tržnica je určená výhradne na predaj domácich produktov. Predajcovia budú mať svoje stabilné miesta, sezónne sa však budú určite niektorí meniť. Na tržnici sa budú predávať iba poctivé, čerstvé, lokálne, farmárske potraviny a produkty,“ ubezpečuje.