Začínal s jedným hrncom, dnes mieša skvelé sirupy

Hlavný rozdiel je vo výrobnom postupe. Sirupy tvorím tak, akoby som ich robil sám pre seba, hovorí MÁRIO MARKO.

Mária Marka (vľavo) zlákala výroba sirupov.Mária Marka (vľavo) zlákala výroba sirupov. (Zdroj: ARCHÍV TR)

Jeho sirupy ste mohli nedávno ochutnať na Trnavskom Rínku a predbehnúť tak slávneho talianskeho šéfkuchára Gennara Contalda, mentora Jamieho Oliviera, ktorý si dal z čoraz žiadanejších „trnavských“ sirupov poslať vzorky. MÁRIO MARKO je dôkazom, že sny sa dajú plniť, stačí robiť svoju prácu poctivo a s nasadením. V Londýne miešal kokteily pre hollywoodske hviezdy, dnes mieša vo veľkých hrncoch sirupy nevšedných chutí. A bez chémie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedy sa začal písať váš sirupový príbeh? Bolo to vo chvíli, keď ste koštovali čerstvo uvarený sirup od babky?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, mnohé chuťové impulzy prišli už v detstve, ako napríklad jahodovo-rebarborová kombinácia alebo tradičný bazový sirup, ktorý som nazval po mojej babke Anastázii, Stázkin sirup. Babka robila naozaj vynikajúci bazový sirup a veľa som sa spočiatku o receptoch s ňou rozprával a radil. Určite ma však veľmi ovplyvnila aj prax barmana. Mnohé chute, ktoré dnes používam, som objavil pri miešaní drinkov.

Už na strednej škole som dostal možnosť pracovať v jednom exkluzívnom bratislavskom kokteil bare a učiť sa od slovenskej barmanskej špičky. Videl som, ako sa to robí na vrcholovej úrovni a s akou vášňou títo ľudia pracujú. Neskôr som prišiel do Londýna, kde som nasával atmosféru tamojších zaujímavých pubov, reštaurácií a exkluzívnych membersclubov, kde medzi moju klientelu patrili aj rôzne celebrity.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravoval som kokteily napríklad pre Cameron Diaz, Johnnyho Deppa, Gordona Ramseyho či súkromné party pre Snoop Dogga. Nechal som sa inšpirovať ľuďmi, prostredím, chuťami, vôňami a postupne som začal vymýšľať vlastné recepty.

Ako ste vyrábali prvé sirupy? Mali ste od začiatku špeciálne vybavenie, prenajatý nejaký priestor? Okolo sirupov je totiž celkom dosť neporiadku.

Ani náhodou, celé sa to začalo z jedného malého hrnca. Sirupy som spočiatku pripravoval doma, experimentoval som, vymýšľal, hľadal, ale keď už bola moja aj priateľkina kuchyňa kompletne polepená, bol najvyšší čas porozhliadnuť sa po nejakej výrobni.

Kamaráti mi pomohli zohnať jeden priestor vo Svätom Jure, kde sme s mojím kolegom Sashom K. začínali, za čo som veľmi vďačný. Dnes už máme dva mesiace zabehnutú a skolaudovanú výrobňu v Trnave, z ktorej sa tešíme.

SkryťVypnúť reklamu

O vaše sirupy prejavil záujem aj Gennaro Contaldo. Čím sa líšia od bežných sirupov, ktoré kúpime v hypermarketoch?

Určite sú to spomínané netradičné chuťové kombinácie, ktoré sa bežne nerobia, ako zázvor s ibištekom, uhorka s limetou či čučoriedky s levanduľou a podobne. A samozrejme hlavný rozdiel je vo výrobnom postupe. Sirupy tvorím tak, akoby som ich robil sám pre seba. Nepoužívam žiadne urýchľovače, farbivá, chcem ukázať, že sa to dá urobiť farebne pekne a chuťovo dobre aj bez chémie. S mojimi spolupracovníkmi si vždy vyberáme to najlepšie, čo trh ponúka.

Koľko času zaberie výroba jedného sirupu od prebratia debničky plnej ovocia po naliatie sirupu do fľašky?

Niekedy päť aj šesť dní. Zatiaľ je to časovo dosť náročné, lebo všetko robíme ručne. Každú jednu bylinku či ovocie kus po kuse umývame. Pomarančom ručne pilujeme aj kôru, čo opäť predlžuje celú výrobu. Bez pomoci strojov ďalej filtrujeme, lisujeme, fľaškujeme. Dôležité je všetky suroviny spracovať za čerstva, šetrne, precízne a pri nízkych teplotách.

Všetko sa musí dávkovať v istom poradí pri rôznych stupňoch. Každá bylinka potrebuje inú teplotu a čas prípravy. Nie je to tak, že sa všetko spolu nahádže do kotla, uvarí a stočí. Máme veľké nerezové hrnce, do ktorých, keď ponoríte lyžicu, konzistencia je hustá ako smola. Bylinky neplávajú len tak po povrchu, sú to obrovské množstvá, kilá ovocia a byliniek, ktoré spotrebujeme, čo sa samozrejme odrazí aj na cene.

Moja filozofia bola od začiatku jasná - nevadí, že si sirupy ľudia nebudú kupovať každý deň, stačí, keď si ich kúpia príležitostne, na spestrenie, napríklad na Trnavskom rínku a budú mať z nich radosť.

Ktorá chuťová kombinácia je vaša najobľúbenejšia?

Ja mám najradšej jazmínovo-pomarančový sirup. Je z kvalitného zeleného čaju, prevoňaného jazmínovými kvetmi, kôrou z pomarančov, je v ňom čerstvá pomarančová šťava, marocká mäta, muškátový orech a škorica.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Teraz sme vo fáze, že chceme robiť najlepšie sirupy na trhu a povedzme, budúci rok možno preskočíme na hotové limonády. Nie som ohraničený ničím. Rád snívam a teším sa, že sa veci dejú. Sirupy dávajú obrovskú možnosť kreativity, či už ich zamiešate do alkoholických alebo nealko drinkov, do pečenia či varenia.

Tymiánovo-citrónový sirup sa dá napríklad použiť ako perfektná glazúra na kačku. V blízkej dobe chystáme aj špeciálne sladké sirupové edície pre baristov do káv, budeme robiť napríklad vanilkový, orechový, mätový sirup a iné.

Pripravujem tiež projekt, kde budeme tekutým dusíkom zarábať sorbety a na jeseň máme už vymyslenú aj úplne novú príchuť, ktorá je vcelku tradičná, ale nikto ju do tejto podoby ešte nespracoval. V skratke chceme robiť stále niečo nové, kvalitné a dobré.

Autor: Jana Pekárková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trnava

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 766
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 823
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 394
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 302
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 817
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 676
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 437
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  2. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  3. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  4. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  5. Štefan Šturdzík: Rakovina
  6. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  7. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná audiencia - Bratislavský expres
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 906
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 541
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 182
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 907
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 496
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 920
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 291
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trnava - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trnava

Niektoré príbehy sa začínajú potichu – v malej izbe, s vôňou prvej vlastnoručne napraženej kávy. Taký bol aj začiatok cesty Petra Szaba, dnes už známeho mena vo svete výberovej kávy.


Neváhaj a poznaj Tatry a Pieniny z úplne nového uhla.


V nadväznosti na výskyt ochorenia prijali hygienici už skôr v meste viaceré opatrenia.


TASR 1

Lehoty sa môžu líšiť v závislosti od poisťovne.


74
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  2. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  3. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  4. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  5. Štefan Šturdzík: Rakovina
  6. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  7. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná audiencia - Bratislavský expres
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 906
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 541
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 182
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 907
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 496
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 920
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 291
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu